A transz-zsírsavak!
Szinte mindegyik sült ételed tartalmaz transz-zsírsavakat, mert magas hőmérsékleten sütik meg neked a kedvenc sült húsodat, vagy az olyannyira imádott sült krumplidat, egy olyan olajban, amely részleges hidrogénezésen esett át. Nem fogod elhinni, de szinte az összes étolaj ILYEN! Kell e félned ettől? Ha Paleo diéta fan vagy, NEM!
A transz-zsírsavakra a 90-es években figyeltek fel a kutatók a mindennapi ételeidben, és ezt az étrendet összefüggésbe hozták a növekvő számú szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, és elhízással. Ezek a feltételezések MIND IGAZNAK bizonyultak. Mára már mindenki számára egyértelmű, hogy a transz-zsírsavak veszélyesek főképpen akkor, ha férfiként egyébként is veszélyeztetett a szív és érrendszered!
Hogyan keletkeznek egyáltalán veszélyes transzsírok ?
- egyrészt mesterségesen, a növényi olajok részleges hidrogénezése vagy az olajok finomítása során,
- a zsírsavakban magas hőmérséklet hatására transz-zsírok keletkeznek
- másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során.
Miért kellett hidrogénezni az étolajad?
Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását. Jelenleg a hidrogénezett növényi olajokat főként a cukrászat, valamint a csokoládé ételbevonat készítői használnak. A zsírok olvadáspontját is megemeli ez az élelmiszer-ipari módszer, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. A Te egészséged, azonban károsodik.
A részlegesen hidrogénezett növényi tehát olajok különösen sok transz-zsír molekulát tartalmaznak. Régebben a részlegesen hidrogénezett növényi olajokat a margaringyártás során használták, ugyanakkor ma már az étkezési margarinok gyártásánál a részlegesen hidrogénezett növényi olajok használata helyett visszatértek a szobahőmérsékleten is szilárd, természetes trópusi zsírok használatához.
Hogy kerül transz-zsírsav az ételedbe?
Az átlagos napi transz-zsír fogyasztásod 95%-a az hidrogénezett vagy részlegesen hidrogénezett olajok használatából jut a testedbe. A jól kenhető vajak, a margarin (akár 19,7%-nyi transz-zsírsavat is tartalmazhat) vagy a sütemények sütésekor használt növényi olajak, azok, amelyek a napi transz-zsír mennyiséged ‘biztosítják’.
Azonban a csöndes gyilkost a legtöbbször nem látod és nem hallod! Ezekben az ételekben az elkészítésük során keletkeznek transz-zsírok, és nem is tudsz erről!
- sült ételek
- kekszek
- reggeli gabonapelyhek
- sütemények
- sült csirke ételek
- kukorica chips
- mártogatósok
- fánkok
- sütik
- rágnivalók
- sült krumpli
- szószok
- salátaöntetek
Ma Magyarországon kötelező feltüntetni minden élelmiszer csomagolásán, hogy tartalmaz-e hidrogénezett növényi olajat, de a transz-zsírsav tartalom feltüntetése nem kötelező.
Paleo diéta férfiaknak!
Mi történik akkor, ha sült krumplin élsz életed végéig, azaz sokat találkozol transz-zsírokkal?
A negatív lista elég hosszú, de dióhéjban nagy esélyed van ezekre a betegségekre:
- szív és érrendszeri betegségek
- cukorbetegség
- elhízás
- depresszió
- csökkenő tesztoszteronszint
- rák
- inzulin rezisztencia
Tudom, férfi vagy, szereted a sült ételeket, nem bírod rántott hús nélkül!
Mi a megoldás akkor, ha a rántott hús kell, de a súlyos betegségek nem?
Erre nyújt választási lehetőséget az E-Z olajspray, amelyet használva úgy készíthetsz ételeket, hogy nem növeled a transz-zsír fogyasztásod!
Mi a mellékhatása? A fogyás! A hasad kockásodni fog, és mivel csökken a zsírfogyasztásod, fogyni is fogsz.
Itt az olaj, ne keresd! :)
http://attilasport.hu/peak-nutri/zs%C3%ADrsavak/ez-coat-ol-927