• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/views.module on line 1113.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::element_type() should be compatible with views_handler_field::element_type($none_supported = false, $default_empty = false, $inline = false) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/views.module on line 1113.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_relationship::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_relationship.inc on line 0.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/views.module on line 1113.
 • strict warning: Declaration of uc_product_handler_field_addtocart::element_type() should be compatible with views_handler_field::element_type($none_supported = false, $default_empty = false, $inline = false) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/ubercart/uc_product/views/uc_product_handler_field_addtocart.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_argument_validate::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/zumbazsa/attilasport.hu/html/sites/default/modules/views/plugins/views_plugin_argument_validate.inc on line 0.

FAQ

- Hogyan válasszunk tatamit?

Lehet, hogy első látásra ez a kérdés komolytalannak tűnik, de a többéves tapasztalat alapján úgy gondoltuk, hogy próbálunk ebben a kérdésben is azoknak a segítségére lenni, akiknek nem volt még idejük vagy lehetőségük ezen a területen tájékozódni. Alapvetően a választást meghatározó tényező a kívánt felhasználási terület. Speciális tevékenységek esetén egyszerű a helyzet, mert itt már korábbi tradíciók alapján megvannak a megfelelő szabványok vagy szokások, aminek alapján egyértelműek a követelmények. Vannak esetek azonban, amikor nem specifikus választás, hanem elképzelt, vagy elvárt funkciókat kellene ellátni. Ilyenkor célszerű a kívánt mozgásformához igazodva a vastagság és a rugalmasság szempontjait figyelembe venni. Nem mindig a legvastagabb tatami rendelkezik a legnagyobb, legjobb energiaelnyelő tulajdonságokkal, és nem okvetlenül rossz választás az olcsóbb és vékonyabb tatamik alkalmazása. Ezeknek a szempontoknak az átgondolásával sokszor jelentősen csökkenthetik kiadásaikat.
Szükség esetén személyes tanácsadással is örömmel állunk rendelkezésükre.

- Hogyan ellenőrizhetjük a minőséget?

Ennél a kérdésnél, természetesen, nem a laboratóriumi vizsgálatok módszereire gondoltunk, hanem gyakorlati segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy néhány szempont alapján lehetőségük legyen, hogy a jobb és rosszabb minőségű tatamikat megkülönböztethessék egymástól. Minden esetben, vásárláskor, kérje el a gyártó tanúsítványait, melyen a termék főbb paraméterei fel vannak tüntetve.
Kérjen referenciákat, és azok alapján, ha módjában áll, szerezzen be felhasználói visszajelzéseket. Több éve használt tatamik állapota általában az első szemrevételezés alapján is már önmagáért beszél. A fizikai tulajdonságok egyik legfontosabb eleme a súly, melyből következtetni lehet a sűrűségre. Azonos méretű, azonos vastagságú, de egymástól eltérő súlyú szőnyegek között egyértelmű a különbség. Az oldalsó élek szemrevételezése is sokat segíthet, melynek alapján láthatjuk a rétegződést, a rétegek számát, azok egymáshoz való rögzítésének módját, és az anyag struktúráját.
A rosszul összedolgozott, összeolvadt, ragasztott rétegek egyértelműen gyengébb minőségre utalnak. Az oldalsó élek szerkezetén az ún. szivacs effektust is ellenőrizhetjük, mely szintén az anyag tömörségével és rugalmasságával kapcsolatban ad információt. Ha a tatami széle oldalról nézve nyitott, nagy buborékos szerkezetű, akkor az nagy valószínűséggel nem egy professzionális gyártmány. Fontos lehet még a tatamik külső felületének kopásállósága és színtartóssága is. A kopásállóságot egy egyszerű mechanikus ellenőrzéssel (pl. egy kulccsal történő karcpróbával) könnyű megoldani, mert a szakszerűen használt tatamik ettől nagyobb mechanikai behatást nem fognak elszenvedni. A színtartósság ellenőrzésének kérdése már egy bonyolultabb feladat, melyet több éves referenciák alapján lehet a legjobban megítélni, de az eltérő használati szokások (pl. napsugárzás, vagy tisztítószerek) könnyen befolyásolhatják.

- Hogyan tároljuk a tatamit?

Ha lehetőség van rá, akkor a tatamikat mindig egymásra fektetve helyezzük el.
Hosszabb ideig történő raktározás céljából kizárólag síkfelületű, száraz, pormentes, fedett helyet válasszunk. A páratartalom és a hőmérséklet szempontjából nincsenek különösebb megkötések. Célszerű azonban itt is a szélsőséges körülményeket
(pl. intenzív napsugárzásból adódó extrém hőhatás) kizárni. +10 C° fok alatti helységben történt tárolás után ajánlatos a szőnyegeket a lerakás előtt egy két órával már a terem hőmérsékletén tartani.

- Miből készülnek a tatamik?

A tatamik készítéséhez legjobban bevált alapanyag az etilén-vinil-acetát (EVA), melynek fizikai és kémiai tulajdonságai a legkedvezőbbek. A gyártási technológia sajátosságai lehetővé teszik, hogy speciális igényeknek megfelelő tömörségű, színű és felületű tatamikat készítsenek belőle. Más, habosított szerkezetű műanyagok, melyekből tatamikat készítenek (…), de ezek tulajdonságai és tartóssága sokkal kedvezőtlenebbek, és az ezekből való gyártmányok célja általában nem a jó minőség, hanem az olcsóbb önköltség elérése. Ezeket az alapanyagokat nem speciálisan a tatamikhoz fejlesztették ki, hanem más termékek gyártásához használják, de ilyen célra is szeretnék hasznosítani.

- Ártalmas-e az egészségre?

A tatamik ugyan műanyagból készültek, de a tudomány jelenlegi állása szerint egyértelműen téves az a nézet, miszerint a műanyagok károsak az egészségre.
Elég, ha csak azt a tényt említjük, hogy a műanyagipar egyik legnagyobb felhasználója az orvostudomány. A tatamik gyártásához felhasznált alapanyagoknak nincs semmilyen ismert mellékhatása, nincs káros kipárolgásuk, és a bőrrel érintkezve nem okoznak irritációt (kivéve azt az esetet, amikor valakinek bizonyítottan műanyagokra van allergiája). A tatamik folyamatos minőség-ellenőrzés mellett készülnek, és rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal, amelyek szerint mindenféle káros adalékanyagtól mentesek. Sőt, vannak olyan speciális tornaszőnyegek, melyek kimondottan bőrbarát technológiával készülnek, és rendelkeznek a legszigorúbb amerikai előírásoknak is megfelelő bizonyítványokkal.

- Van-e rá garancia?

Az általunk forgalmazott tatamik egy hosszú távú fejlesztés eredményeként jöttek létre, melynek során a gyár több mint húsz éves tapasztalata és a nagyszámú felhasználói visszajelzések alapján létrejött bázis egy olyan biztos alap, melyre alapozva, rendeltetésszerű használat esetén termékeinkre bátran garanciát vállalhatunk.
Annak érdekében, hogy a szükséges felhasználási módnak leginkább megfelelő megoldást választhassa, személyes tanácsadással is örömmel állunk rendelkezésére.

- Milyen tanúsítványokkal rendelkezik?

A tatamik alapvetően rendelkeznek CE tanúsítvánnyal, melyek az Európai Unió előírásainak megfelelő minőséget bizonyítják. Ezzel párhuzamosan készültek kiegészítő vizsgálatok is, melyek a felhasznált alapanyagok minőségét és összetételét dokumentálják. Amennyiben ezekre a tanúsítványokra valamilyen okból szüksége lenne, úgy kérjük, keressen minket, és örömmel rendelkezésére bocsájtjuk.

- Mennyire ellenálló a tatamik felülete?

Nemcsak a tatamik szerkezetének belső összetétele vagy rugalmassága lehet különböző, hanem a külső borító, vagy kopóréteg is készülhet többféle változatban.
Ezért a választás során nem árt némi figyelmet fordítani, hogy a választott tatami a végzett tevékenységnek megfelelő felülettel rendelkezzen. A felületek különbözhetnek egymástól keménység és mintázat alapján. Az általánosan használt sportcélú tatamik felületének ellenállónak kell lennie, de rugalmasnak is, annak érdekében, hogy a megfelelő biztonságot nyújthassák. Általános szabály, hogy a tatamikat csak simatalpú sportcipőben vagy mezítláb használjuk, annak érdekében, hogy a nemkívánatos felületi sérüléseket elkerülhessük.

- Hogyan lehet tisztán tartani?

A tatamik felületi kialakítása úgy készül, hogy azok alapvetően ne szívják magukba a használat során rákerülő különféle szennyeződéseket. Általános tisztításra nincs szükség semmilyen különleges szerre, mert erre a célra a háztartásokban is használt maró- és oldószermentes takarítószerek többsége kiválóan alkalmas. A tatamikat célszerű egyesével lemosni, majd tiszta vízzel leöblíteni, de egy felületként is, különféle felmosó eszközök segítségével jól tisztán tarthatók, de itt tekintettel kell lenni a puzzle vágatoknál esetlegesen beszivárgó nedvességre, ezért ügyeljünk, hogy ebben az esetben csak nedves felmosót, és ne bőséges folyadékot használjunk, mert a vágatok mellett befolyó, megmaradt nedvesség penészedést okozhat. Intenzív használat esetén higiéniai okokból időnként célszerű enyhe fertőtlenítő lemosást alkalmazni.
Itt is legyünk tekintettel arra, hogy az alkalmazott tisztítószerek ne tartalmazzanak oldószereket. Figyelem! Nagy nyomású gépi mosók használata csak saját felelősségre.

- Használható-e kültérben is?

A tatamik kültéri használata lehetséges, de minden esetben tekintetre kell lenni a külső körülményekre. A hosszantartó, intenzív és szélsőséges körülmények csökkenthetik a tatamik élettartamát. Vonatkozik ez különösen erős napsütésre, teljes átitatódásra és fagy esetére. A tatamik alapvetően nem kültéri burkolat pótlására készültek. Kimondottan erre a célra gyártott burkolatok (rekortán) a legmegfelelőbbek.
De ugyanakkor a tatamik rendkívül jól használhatók alkalmanként kültérben is, rendezvényeken, edzőtáborokban stb. Az ilyen használat után mindig kellő figyelmet kell fordítani, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolíthassuk, és tiszta, száraz állapotban kerüljenek tárolásra.

- Hogyan javíthatók az esetleges felületi sérülések?

A felületi sérüléseket alapvetően két csoportra oszthatjuk (eddigi tapasztalataink szerint egyik sem a rendeltetésszerű használat alatt keletkezik). Az egyik típusú az, amikor a felületen rés keletkezik, ami késvágásra hasonlít. Ezek javításához, kisebb mélységek esetén, akár pillanatragasztót is használhatunk; nagyobb sérüléseknél javasolt speciális műanyagragasztók használata, és a ragasztó kötési idejére a felület összepréselése. Ragasztó használata esetén célszerű előzetes anyagpróbát végezni, az agresszív oldószeres anyagok kiszűrése érdekében. A második típusú sérülés, amikor a tatami felületéből hiányzik egy darab, ami lyukszerű bemélyedést mutat. Ebben az esetben a legcélszerűbb a sérült felület fél- vagy teljes mélységben szabályos három- vagy négyszögalakban történő kivágása, melyet a tatamik tartozékaként adott zárószegélyek felhasználásával oldhatunk meg. A szegélyből vágjunk ki egy, a sérült rész kivágásával tökéletesen megegyező alakzatot, amelyet minden oldalról a már fent említett ragasztók egyikével dugóként beleragaszthatunk.